Alimente esențiale în sinteza de colagen !

Alimente esențiale în sinteza de colagen !

Colagenul este recunoscut frecvent în întreaga industrie a suplimentelor alimentare pentru beneficiile sale anti-îmbătrânire și cosmetice. Deși acestea sunt cu siguranță avantaje deosebite, este important de știut faptul că colagenul este mult mai mult decât un supliment de beauty.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru. Este prezentă la toate animalele, însă e de departe cea mai abundentă la mamifer. Este o componentă principală a țesutului conjunctiv din pielea noastră, a oaselor, mușchilor, cartilajelor, tendoanelor, vaselor de sânge și intestinelor. Datorită prevalenței sale în întregul organism, calitatea vieții noastre depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a produce colagen, care începe să scadă de la 25 de ani.

Vârsta nu este singura variabilă care dictează capacitatea noastră de a produce colagen. Cele mai multe decizii pe care le luăm în viața de zi cu zi – sănătoase sau nesănătoase – au un impact la fel de mare!

De exemplu, o dieta săracă, expunerea ridicată la soare, consumul excesiv de alcool și fumatul. Toate acestea scad producția de colagen semnificativ. Semnele vizibile ale îmbătrânirii (precum ridurile și durerile articulare) apar mai devreme la indivizii care fac aceste alegeri proaste pe parcursul vieții.

Putem crește, însă, producția naturală de colagen și elastină a organismului consumând vitaminele și mineralele necesare pentru a finaliza etapele sintezei de colagen. În plus, unele vitamine, minerale și aminoacizi ne ajută să conservăm mai eficient colagenul deja prezent în organismul nostru.

Ce alimente sunt esențiale în sinteza de colagen?

Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai puternice surse de nutrienți de care avem nevoie. Lista de mai jos include câteva dintre alimentele pe care le putem mânca pentru a stimula producția de colagen:

  • Kiwi

Acest fruct tropical are o cantitate ridicată de vitamina C, un nutrient de care organismul nostru are nevoie pentru a iniția procesul de producție a colagenului. Vitamina C se combină în această reacție chimică cu aminoacizii glicină și prolină pentru a produce hidroxiprolină (aminoacid care asigură structura triplu elicoidală a colagenului).

  • Fructe de pădure

Antioxidantii ne protejează împotriva descompunerii celulelor de colagen. Această este cauzată de radicalii liberi (toxine), prezenți în aerul pe care îl respirăm, în alimentele procesate și în apa de la robinet.

Afinele, murele, merișoarele și căpșunele sunt surse puternice de antioxidanți care previn deteriorarea celulară. La fel ca fructele kiwi, fructele de pădure sunt o sursă bună de vitamina C.

  • Migdale

Migdalele conțin o doză sănătoasă de vitamina E, cel mai abundent antioxidant din pielea noastră. Această vitamină servește la neutralizarea radicalilor liberi, dăunători celulelor de colagen. Vitamina E se grupează de asemenea cu vitamina C pentru a stimula formarea colagenului.

În plus, migdalele sunt o sursă esențială de cupru, un mineral esențial în formarea fibrilelor de colagen.

  • Avocado

Fructele de avocado nu sunt la fel de bogate în vitamina E ca migdalele, însă conțin o cantitate adecvată de antioxidanți. Data viitoare când mergeți la masă în oraș, comandați fără frică o porție de guacamole – pielea și părul vă vor mulțumi!

  • Morcovi

Morcovii sunt o sursă abundentă de vitamina A, care ajută la repararea și restabilirea colagenului în pielea deteriorată. Nu-ți plac prea mult morcovii? Nu te panica! Cartofii dulci, dovleceii, caisele și fructele de mango sunt alternative excelente. De asemenea, aproape orice tip de citrice (cu excepția portocalelor, în mod ironic) ne poate ajuta să ne satisfacem nevoia zilnică de vitamina A.

  • Legumele cu frunze verzi

Legumele de culoare verde închis sunt unele dintre cele mai bogate în nutrienți plante comestibile. Pentru început, sunt surse bune de vitamina A, vitamina C și vitamina E; toate acestea sunt elemente nutritive vitale pentru sinteza de colagen, după cum am menționat anterior.

Mai mult, legumele de culoare verde închis (spanac, kale, fasole verde, broccoli, etc) conțin clorofilă, pigmentul care conferă plantelor culoarea lor verde frumoasă. Studiile recente au arătat că clorofila crește procentul de procolagen (precursor al colagenului) din pielea noastră.

  • Usturoi

Usturoiul este bogat în sulf, un mineral care s-a dovedit că îmbunătățește sinteza de colagen din corpul uman. Sulful ajută, de asemenea, la prevenirea descompunerii fibrelor de colagen, deci este deosebit de benefic pentru păstrarea sănătății pielii și a articulațiilor.

  • Semințe și nuci

Cele mai multe tipuri de semințe și nuci au un conținut ridicat de zinc, în special semințele de dovleac și caju. Ambele sunt gustări sănătoase și rapide, ce pot oferi un boost proteic / de minerale în timp ce sunteți la birou.

  • Roșii

Aceste fructe suculente conțin o doză sănătoasă de licopen, un aminoacid care ne protejează pielea de razele solare. După cum am menționat anterior, expunerea ridicată la soare dăunează stuctura fibrelor de colagen din pielea noastră, ceea ce grăbește procesul de îmbătrânire și poate duce chiar la dezvoltarea cancerelor de piele.

  • Stridii

Aceste moluște sunt o sursă bogată de zinc – substanță esențială care stimulează sinteza de colagen, necesară pentru formarea oaselor. În plus, s-a dovedit că zincul încetinește rata de descompunere a celulelor de colagen din țesutul de granulație, ceea ce permite vindecarea mai rapidă a rănilor.

Ce tratamente dermatologice există pentru a stimula producția de colagen?

Tratamentul PRP (cunoscut și ca terapia vampir) stimulează reînnoirea celulară și crește producția de colagen din piele. După recoltarea unei eprubete de sânge de la pacient, trombociele prezente în plasma sunt izolate de restul lichidului prin centrifugare și reintroduse în corp pentru a grăbi procesul de vindecare celulară.

Înafară de PRP, mezoterapia cu acid hialuronic este o altă variantă de tratament  dermatologic cu efecte pozitive dovedite asupra producției de colagen din piele. Mezoterapia se adresează atât pielii tinere, cât și celei îmbătrânite, agresate de acțiunea factorilor de mediu. Procedura acționează în profunzimea pielii pentru a estompa cearcănele, a micșora porii dilatați, a stimula creșterea părului și a diminua celulita.

Pentru mai multe informații despre colagen și despre metodele prin care poate fi încetinită îmbătrânirea celulară, dă click AICI !

Ne găsești pe Facebook aici!

PROGRAMEAZA-TE

    SUCCESS
    Call Now Button