Toți ne bucurăm când primim ciocolată, prăjituri sau bomboane cadou, mai ales cand suntem mici! Dulcele a devenit o regulă în societatea noastră pentru finalul fiecărei mese, motiv pentru care unele persoane au dezvoltat o adevărată adicție pentru gustările cu indice glicemic ridicat.
Ce efect are însă acest obicei alimentar asupra danturii noastre, pe termen lung?
Este cunoscut faptul că zahărul este rău pentru dinți, dar acest fapt nu a fost întotdeauna acceptat cu așa mare ușurință. De fapt, când filosoful grec Aristotel a observat pentru prima dată că alimentele dulci, precum smochinele moi, provoacă carii pe dinți, nimeni nu l-a crezut. Dar, pe măsură ce știința a progresat, un lucru a devenit cert – zahărul provoacă cariile dentare.
Acestea fiind spuse, zahărul nu este singurul vinovat. Mai degrabă, lanțul de evenimente care are loc ulterior este adevărata problemă. În acest articol, vom analiza în detaliu modul în care zahărul îți afectează dinții și cum poți preveni cariile dentare!
Multe tipuri diferite de bacterii trăiesc în gură. Unele sunt benefice pentru sănătatea noastră dentară, dar altele sunt dăunătoare. De exemplu, studiile au arătat că un grup select de bacterii dăunătoare produc acid în gură ori de câte ori întâlnesc și digeră zahăr. Acești acizi elimină mineralele din smalțul dinților, care este stratul exterior strălucitor, protector, al dintelui. Acest proces se numește demineralizare.
Vestea bună este că saliva ta ajută la inversarea constantă a acestei daune într-un proces natural numit remineralizare. Mineralele din saliva ta, cum ar fi calciul și fosfatul, pe lângă fluorul din pastele de dinți și apă, ajută la repararea smalțului prin înlocuirea mineralelor pierdute în timpul unui „atac acid”. Acest lucru ajută la întărirea dinților pe termen lung.
Cu toate acestea, ciclul repetat al atacurilor acide determină pierderi iremediabile de minerale la nivelul smalțului. În timp, acest lucru slăbește și distruge smalțul, formând o cavitate. Mai simplu spus, cavitatea este o gaură în dinte cauzată de cariile dentare. Este rezultatul bacteriilor dăunătoare care digeră zahărul din alimente și produc acizi.
Dacă este lăsată netratată, cavitatea se poate răspândi în straturile mai adânci ale dintelui, provocând durere și posibila pierdere a acestuia. Semnele cariilor dentare includ o durere sâcâitoare, durere la mestecat și sensibilitate crescută la alimentele și băuturile dulci, calde sau reci.
Zahărul este ca un magnet pentru bacteriile rele! Cele două bacterii distructive găsite în gură sunt Streptococcus mutans și Streptococcus sorbrinus. Ambele se hrănesc cu zahărul pe care îl mănânci și formează placa dentară, care este un strat lipicios, incolor, care se formează pe suprafața dinților. Dacă placa nu este spălată prin salivă sau periere, mediul din gură devine mai acid și pot începe să se formeze carii.
Scara pH-ului măsoară cât este de acidă sau de bazică o soluție, valoarea 7 fiind tipică pentru cele neutre. Atunci când pH-ul plăcii scade sub cel normal gurii (de 5,5) aciditatea începe să dizolve mineralele și să distrugă smalțul dinților. În acest proces, se vor forma mici găuri sau eroziuni. În timp, acestea vor deveni mai mari, până când va apărea o gaură mare sau o cavitate.
Cum putem combate acest fenomen?
“În primul rând, reducând zahărul din alimentație și având grijă de igiena noastră orală zilnic prin periaj / utilizarea aței dentare/ dus bucal. În al doilea rând, vizita bianuală la medicul stomatolog este vitală pentru a preveni răspândirea cariilor mici și pierderea dinților și pentru oprirea cariilor deja existente din a mai eroda dantura.” ne explică dr. Andrada Demir, medic stomatolog.
Dacă ai nevoie de un stomatolog de încredere, te așteptăm la Clinica Dasdem! Îți punem la dispoziție o gamă largă de servicii stomatologice și de estetică dentară la standarde europene.