Părul creț a fost considerat pentru o bună perioadă de timp mai puțin atractiv decât cel drept, chiar și în rândul persoanelor de culoare. Foarte multe doamne au apelat în tinerețe la diferite metode de procesare termică sau chimică pentru a-și netezi firele de păr, uneori cu rezultate dezastruoase pentru scalp și podoaba capilară!
În ziua de azi, părul ondulat sau creț este privit cu admirație și chiar râvnit de foarte multe femei. Există însă anumite reguli clare în ceea ce privește îngrijirea lui! În acest articol, îți vom prezenta principalele greșeli pe care trebuie să le eviți dacă vrei ca podoaba ta capilară să își păstreme volumul și să nu se răreasca cu timpul!
1. Șamponarea excesivă
Cei mai mulți specialiști recomandă ca persoanele cu păr creț să se rezume la o șamponare minimă. Părul texturat are nevoie de uleiurile sale naturale pentru a rămâne sănătos și, dacă este șamponat prea des, se poate usca, ceea ce poate duce la deteriorarea și ruperea sa. Pentru cele mai bune rezultate, e bine să fie curățat doar o dată sau de două ori pe săptămână.
2. Omiterea balsamului de păr
Dermatologii au observat că cei ce au păr creț sau texturat se confruntă adesea cu un scalp uscat, motiv pentru care este crucial ca fire delicate de păr să fie bine hidratate săptămânal, după fiecare șamponare. Cu alte cuvinte: balsamul de păr nu trebuie omis!
Un balsam hidratant, special conceput pentru a fi utilizat pe părul tău creț, te va ajuta să îi oferi scalpului tău o doză sănătoasă de hidratare, vitamine și protecție (pe care părul tău nu este capabil să o obțină doar de la șampon). Este impetuos necesar ca ingredientele din balsam să fie sănătoase pentru păr (ulei de cocos, shea, măsline sau avocado) și să nu deshidrateze scalpul. Alcoolul trebuie evitat!
3. Aplicarea produselor de styling pe părul uscat
Fie ca vorbim de spumă sau fixativ, produsele de styling trebuie utilizate cât părul esfe încă umed. Dacă acesta s-a uscat, produsele îi pot deteriora textura delicată. Gelul de păr ar trebui evitat pe părul creț pentru că are o textură mult prea densă.
4. Uscarea excesivă cu feonul
Părul creț ar trebui uscat natural pe cât posibil. Dacă feonul este absolut necesar (de exemplu iarna), trebuie să fie utilizat cu capătul special care dispersează jetul de aer cald pentru a nu deteriora buclele sensible. De asemenea, nu trebuie ținut foarte aproape de scalp, ci la o distanță generoasă.
5. Decolorarea excesivă
Părul creț este mai subțire decât cel drept, așa că procesul chimic de decolorare îl va afecta cu atât mai mult. Decolorarea excesivă a rădăcinilor va avea un impact negativ asupra sănătății podoabei tale capilare. Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să te bucuri de culoarea ta naturală și să optezi pentru un nuanțator dacă vrei o schimbare de look!
6. Utilizarea unei perii de păr clasice
Părul creț trebuie descâlcit cu un pieptene cu dinți rari după șamponare, odată ce balsamul a fost aplicat la rădăcină, nicidecum cu o perie de păr tradițională după uscare. Textura sa fină nu va face față unui pieptănat agresiv! Utilizarea unui ulei de pieptănare (ca cele pentru copii mici) va ajuta enorm pe termen lung la menținerea unui scalp hidratat.
7. Utilizarea unor fețe de pernă din bumbac
Bumbacul este un material destul de abraziv pentru părul creț și care va absorbi rapid uleiul din păr, deshidratându-l. O alternativă mai bună pentru somn are fi husele de pernă din mătase naturală. Acestea au o textura mai fină, ideala pentru firele de păr subțiri. Dacă dormi într-un pat străin (ca cele din hoteluri) și nu ai o husă de mătase cu tine, alege să porți o eșarfă de mătase cu care să îți acoperi părul pe timpul nopții!
Sperăm că acest articol a fost util pentru tine! Dacă ești curioasă cum se întreține părul blond, poți găsi ghidul nostru aici!
Pentru programări la Dasdem Hair & Beauty, ne poți suna în timpul programului sau ne poți scrie un mesaj pe pagina de Facebook! Te așteptăm cu drag pe la noi!