Un zâmbet alb, simetric, este considerat frumos și dezirabil în foarte multe culturi de pe glob. Mulți oameni își doresc să aibă un zâmbet perfect atunci când sunt adulți, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor de obținut. Diferitele imperfecțiuni, precum petele, pot strica armonia zâmbetului!
Petele de pe dinți pot fi cauzate de numeroși factori, fie că vorbim de dentiția temporară sau de cea permanentă. În acest articol, vom analiza care sunt cauzele principale ale acestor (de)colorări dentare!
1) Alimentele / băuturile puternic pigmentate
Cafeaua, ceaiul, sfecla roșie, vinurile, vișinele, murele, afinele – toate acestea pot colora dantura.
Soluția în acest caz este evitarea consumului regulat de astfel de alimente și efectuarea unei albiri dentare profesionale la cabinet.
2) Consumul de tutun
Fumatul și mestecatul tutunului pot păta dinții. Acest fenomen poate fi testat ușor prin introducerea unei țigări într-un pahar cu apă – lichidul va deveni gălbui extrem de repede. Fumatul este dăunător pentru organism din foarte multe motive, așa că renunțarea la țigări este cea mai buna soluție. De asemenea, galbenul inestetic poate fi remediat cu ajutorul albirii profesionale sau al igienizării dentare (cu air-flow).
3) Anumite boli
Mai multe boli care afectează smalțul (suprafața dură a dinților) și dentina (materialul de la bază, de sub smalț) pot duce la decolorarea dinților. Tratamentele pentru anumite afecțiuni pot afecta, de asemenea, culoarea danturii. De exemplu, radiațiile la nivelul capului și gâtului, precum și chimioterapia, pot provoca decolorarea dinților. În plus, anumite infecții din timpul sarcinii pot provoca descolorarea dinților la zahăr, afectând dezvoltarea smalțului.
4) Anumite medicamente
Antibioticele precum tetraciclina și doxiciclina sunt cunoscute pentru a decolora dinții atunci când sunt administrate juniorilor ai căror dinți încă se dezvoltă (înainte de vârsta de 8 ani). Orice apă de gură care conține clorhexidină sau clorură de cetilpiridiniu poate, de asemenea, să coloreze dinții. Antihistaminicele (cum ar fi Benadryl), medicamentele antipsihotice și medicamentele pentru hipertensiune arterială provoacă decolorarea dinților.
5) Avansarea în vârstă
Pe măsură ce îmbătrânim, smalțul de pe dinți se uzează, dezvăluind culoarea galbenă naturală a dentinei. În acest caz, fațetele dentare pot fi o variantă bună de a corecta nuanța și forma danturii, dar și de a proteja dentina împotriva substanțelor corozive care cauzează sensibilitate dentară.
6) Genetica
Unii oameni au smalțul natural mai tern sau mai subțire decât alții. Și aici, fațetele dentare sunt cea mai bună soluție pentru a perfecționa zâmbetul.
7) Florozele
Fluorul în exces, ingerat fie din surse de mediu (niveluri ridicate în apa de la robinet), fie de la o utilizare excesivă a unor produse bogate în acest mineral (săruri, paste de dinți, suplimente farmaceutice, tablete cu fluor administrate copiilor), poate provoca pătarea dinților (floroză).
Dacă ai nevoie de un medic stomatolog priceput care să te ajute să îți perfecționezi dantura, te așteptăm la Dasdem Clinic! Pentru orice întrebare legată de tratamentele de estetică dentară și prețurile acestora, ne poți contacta telefonic!