Ce este dermatita seboreică și cum se tratează ?

Ce este dermatita seboreică și cum se tratează ?

Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată cronică, recidivantă, caracterizată prin formarea unor pete roșii bine delimitate și acoperite cu scuame grase, ce apar pe piele în zonele bogate în glande sebacee (precum scalpul, partea centrală a feței, zona presternală și canalul auditiv extern).

Această dermatită poate fi întalnită la aproximativ 5% din populatia adultă (predominant la bărbați). Pacienții cu imunitatea scăzută și cei cu boli neurologice tind să facă boala destul de des, cu forme clinice mai severe.

Cauza dezvoltării acestei afecțiuni este ciuperca Malassezia furfur, care se înmulțește pe pielea umană și transformă sebumul într-o substanță pe care organismul nu o mai identifică ca fiind proprie. Pielea reacționează la noul sebum ca la un alergen, înroșindu-se și decuamându-se.

Perioadele de stres intens declanșează descărcarea unor hormoni ce modifică compoziția chimică a sebumului și determină implicit pusee de dermatită seboreică.

CUM SE TRATEAZA DERMATITA SEBOREICA?

Tratamentele recomandate de către dermatolog au ca scop amelioararea simptomelor și prelungirea perioadelor asimptomatice, dar vindecarea nu poate fi garantată deoarece dermatita seboreică e determinată de bio-chimia fiecărui pacient și este recidivantă. Schema de tratament este personalizată în funcție de intensitatea simptomelor, extensia erupției, alte tratamente efectuate anterior sau simultan de către pacient.

Medicația se bazează pe eradicarea ciupercii cu ajutorul antifungicelor topice sau sistemice (ketoconazol, bifonazol, ciclopiroxolamină, sulfură de seleniu, piritionat de zinc). În timpul unui puseu, pentru reducerea înroșirii, pot fi utilizați corticosteroizi de potență mică (în combinație cu acidul salicilic). Tratamentele cu creme pe bază de hidrocortizon (sau derivați ai acestuia) trebuie întotdeauna supervizate de către medicul specialist!

CE TRATAMENTE DE INTRETINERE RECOMANDA DERMATOLOGII ?

Tratamentele de întreținere au la bază dermatocosmetice specifice cu rol antiinflamator, care vor reduce înroșirea dermului și sensibilitatea acesteia în timp. De asemenea, sunt recomandate tratamentele de hidrodermabraziune (precum Hydrafacial) care previn acumulările în exces de sebum și piele moartă și calmează pielea iritată cu ajutorul substanțelor active și a vitaminelor.

Pentru mai multe informații despre serviciile dermatologice oferite de clinica noastră și prețurile aferente, ne poți contacta telefonic în timpul programului sau prin mesaj privat pe Facebook sau Instagram.

PROGRAMEAZA-TE

    SUCCESS
    Call Now Button