Care este metoda cea mai bună de periere a dinților?

Care este metoda cea mai bună de periere a dinților?

O igienă orală bună este foarte importantă pentru a ajuta la prevenirea bolilor parodontale și a cariilor dentare. Există multe metode diferite care ajută la menținerea unei igiene orale bune, însă cea mai la îndemână este periajul eficient și regulat cu o periuță de dinți de bună calitate. 

Ce caracteristici fac o periuță de dinți bună? 

Capul trebuie sa fie mic și compact pentru a pătrunde cu ușurință până în spatele cavității orale (unde sunt măselele), iar perii trebuie să fie suficient de moi pentru a nu leza gingia (cei mai buni fiind cei din nylon).

Care este metoda cea mai bună de periere a dinților?
De-a lungul anilor, au fost introduse în cărțile de stomatologie numeroase metode diferite de periaj. Descrise mai jos sunt tehnicile utilizate cel mai frecvent, cu numele utilizate în mod obișnuit de către medici:
  • metoda bass (periaj sulcular) Recomandată de specialiști pacienților, este cea mai eficientă metodă de periaj! Tehnica presupune să ții peria de dinți strâns între degetul mare și celelalte patru, la un unghi de 45 ° față de dantură, astfel încât perii să indice spre joncțiunea dintre coroană și gingie. Făcând acest lucru, perii pot pătrunde până la 3mm sub gingie într-o gură sănătoasă (și chiar mai adânc în buzunarul unde este prezentă boala parodontală). Odată ajuns în poziția corectă, capul periei trebuie mișcat în sens antero-posterior (mișcare vibratorie) spre marginile dinților. Pentru a curăța suprafața linguală a dinților anteriori, periuța trebuie așezată în poziție verticală. Suprafața ocluzală este periată folosind metoda scrub.
  • metoda scrub (periaj orizontal) Această tehnică este de obicei adoptată de copii sau de adulții care nu au primit niciun sfat de la medic cu privire la periajul dinților, dar trebuie utilizată doar de către copii sau de persoanele cu o dexteritate manuală limitată. Periuța de dinți este pur și simplu plimbată de-a lungul dinților înainte și înapoi, adesea pe suprafețe lungi, pentru toate zonele (inclusiv cea ocluzală). Problema acestei metode este că anumite traumatisme de abraziune pot fi cauzate de periajul excesiv în zonele sensibile. Pentru a evita acest lucru, schimbați prinderea periuței de la o apucare rigidă cu podul palmei la o apucare delicată cu vârfurile degetelor și utilizați doar mișcări scurte, care acoperă câte un dinte la un moment dat. Avantajul acestei metode este că este ușor de aplicat de către oricine.
  • metodă circulară (Fones) O tehnică recomandată juniorilor, deoarece este ușor de învățat. Utilizați întotdeauna o periuță de dinți cu peri moi, pentru a evita deteriorarea gingivală. Dinții trebuie închiși între ei și periuța de dinți fixată perpendicular pe aceștia. Cel mic va folosi mișcări circulare scurte pentru a curăță exteriorul dinților. După aceea, va deschide gura și va repeta mișcările circulare pe interiorul danturii. Suprafețele ocluzale trebuie curățate tot prin metoda scrub.
  • metoda rotativ-vibratorie (Charters) În această tehnică, capul periei este ținut în unghi de 45 de grade, cu perii sunt îndreptați spre marginea liberă a dintelui. invers față de metoda bass. Se aplică o ușoară vibrație în sens orizontal (înainte-înapoi) pentru a curăța dantura. Avantajul acestei metode este că presiunea poate fi aplicată pe gingie fără a provoca recesiune gingivală; cu toate acestea, dezavantajul este că nu curăță bine subgingival. Această metodă este recomandată adesea pacienților cu recesiune, adesea împreună cu metoda bass.
  • metoda verticală (Leonard) Presupune mișcarea periuței de dinți pe verticală, de sus în jos și de jos în sus, cu perii perpendiculari pe suprafața dinților. Este o metodă ineficientă de periere deoarece nu curăță suficient de bine spațiile interdentare și șanțurile gingivo-dentare.

Care este tehnica corectă pentru o periuță electrică?

Acestea nu trebuie utilizate la fel ca o periuță de dinți manuală, dar trebuie ținute perpendicular pe suprafața dintelui pentru a lăsa capul rotativ să își facă treaba. Foarte puțină presiune trebuie aplicată pe dantură cu acest tip de perii – acest lucru le face utile în cazul pacienților care au tendința de a peria în exces unele zone, provocând mai mult rău decât bine gingiei.

Ce trebuie să știe un părinte despre periajul dentar al juniorului?

Pentru a curăța dinții copiilor, stați în spatele lor sau așezați-i pe genunchi. Înclinați capul copilului înapoi, astfel încât să puteți vedea în gura lor. Curățați ușor, dar cu atenție, toate suprafețele dinților. După ce ați terminat, lăsați copilul să se plimbe cu periuța de dinți pe dantură.

Dacă copilul nu va deschide gura, așezați degetele în gura copilului și aplicați foarte ușor presiunea în partea din spate a gurii, în spatele molarilor, folosind degetul mare și arătătorul – acest lucru ar trebui să îi deschidă maxilarul fără să îi creeze disconfort.

Copiii trebuie ajutați sau supravegheați de un adult atunci când își curăță dinții până la vârsta de cel puțin 7 ani și trebuie încurajați să scuipe excesul de pastă de dinți și să nu clătească.

Dacă ai nevoie de ajutor profesional și sfaturi pentru o igienizare corectă a danturii de la medicul stomatolog, îți stăm la dispoziție de luni până sâmbătă la Dasdem Clinic!

PROGRAMEAZA-TE

    SUCCESS
    Call Now Button